De tijd dat overstappen van energieleverancier een ingewikkeld proces met een hoop papierwerk was, is al een tijdje voorbij. In de meeste gevallen kun je eenvoudig online overstappen, waarbij je nieuwe energieleverancier een hoop werk uit handen neemt voor je.

Hoewel nog altijd veel mensen soms wel tientallen jaren bij dezelfde energieleverancier zitten, kan het een grote kostenbesparing opleveren om zo nu en dan over te stappen.

De verschillende energiebedrijven concurreren flink met elkaar, waar je als consument gebruik van kunt maken.

Bij het overstappen zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Energieleider.nl geeft je vijf tips.

1. Kijk eerst naar het eigen verbruik

Je kunt bij de energierekening grofweg onderscheid maken tussen vaste kosten en variabele kosten (gebruikskosten). Soms zijn de vaste kosten vrij hoog, soms zijn dit de variabele kosten.

Door te kijken naar je eigen gebruik kun je bepalen welke variant het meest voordelig is voor je.

Gebruik je minder energie dan gemiddeld, dan bespaar je waarschijnlijk door te kiezen voor een leverancier met relatief lage vaste kosten en relatief hoge gebruikskosten.

Gebruik je meer energie dan een gemiddeld huishouden, dan geldt het omgekeerde.

2. Let op opzegtermijn en voorwaarden

Het verschilt per energieleverancier hoe lang de opzegtermijn is en wat de kosten zijn wanneer je een contract voortijdig beëindigd.

Sluit je een contract voor drie jaar af, dan moet je van ten voren dus zeker weten dat je die drie jaar ook gaat volmaken en niet na een jaar wilt overstappen.

Probeer deze verschillende termijnen met elkaar te vergelijken en af te stemmen op je eigen wensen.

3. Wil je groene energie? Kijk dan goed

Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun eigen invloed op het klimaat en de veranderingen hiervan. Wil je graag groene energie, dan bieden veel energieleveranciers hier mogelijkheden voor aan.

Helaas is groene stroom echter niet altijd groen. Sommige energieleveranciers sjoemelen met zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO’s).

Hiermee kan grijze stroom worden verkocht als groene stroom. Dat klinkt raar, en eigenlijk is dat ook zo. Lees meer over dit onderwerp op deze pagina.

4. Zijn de tarieven permanent?

Omdat er een fikse concurrentie is tussen de verschillende energieleveranciers, wordt er veel gestunt met prijzen en tarieven.

Houd er rekening mee dat het hier vrijwel altijd gaat om actietarieven, oftewel tarieven die niet permanent gelden. Zo kan het zijn dat het eerste jaar de energie spotgoedkoop is, maar de twee jaar van het contract hierna juist duurder dan normaal.

Wees er zeker van dat je niet in een marketingstunt trapt en zoek precies uit hoeveel je moet gaan betalen voor je energie.

5. Extra mogelijkheden

Sommige energieleveranciers bieden extra mogelijkheden aan, zoals een mobiele applicatie waarmee je op afstand apparaten aan- en uit kunt zetten, de verwarming omhoog of omlaag kunt zetten en je energieverbruik kunt zien.

Dit soort extra’s zijn erg handig en helpen je bij het bewust worden van je eigen energieverbruik. Hierdoor kun je makkelijk geld besparen.

Posted by Redactie

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *