Werp je een blik op het aanbod van veel energieleveranciers, dan lijkt het erop dat vrijwel iedere leverancier uitsluitend groene stroom aanbiedt. Tegelijkertijd zien we dat duurzame energiebronnen slechts een fractie vormen van de totale energieopwekking die plaatsvindt in Nederland. Hoe kan dat eigenlijk? Het antwoord is helaas simpel: groene stroom is lang niet altijd daadwerkelijk groene stroom.

Met zogenaamde Garanties van Oorsprong kan stroom namelijk als groen geleverd worden, zonder dat dit daadwerkelijk het geval hoeft te zijn. Dat klinkt onlogisch, en in feite is dat het ook. Energieleider.nl legt uit hoe dit kan gebeuren.

Garanties van Oorsprong – Goed idee, werkt niet

Wil je als energieleverancier groene stroom leveren, dan moet je kunnen aantonen dat het daadwerkelijk om groene stroom gaat. Dit gaat met zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO). Deze worden afgegeven bij het opwekken van groene stroom.

Helaas is het systeem, dat ook internationaal gebruikt wordt, bepaald niet waterdicht.

In Noorwegen wordt stroom al sinds jaar en dag duurzaam opgewekt, omdat het land vele waterstromen heeft waaruit men vrij eenvoudig stroom kan opwekken. Al voor de huidige aandacht op duurzame energie was Noorwegen simpelweg uit gemaks- en kostenoverwegingen volledig groen.

Het probleem is echter dat men in Noorwegen daarom geen GVO hoeft te kunnen overleggen met de levering van stroom. Om er toch nog iets aan te hebben, verkoopt het land de GVOs aan energieleveranciers elders in Europa.

Grijze stroom wordt groen gemaakt

Dat gebeurt ook in Nederland. Diverse energieleveranciers kopen deze GVOs om op deze manier hun grijze (vervuilende) stroom te kunnen leveren als groene stroom.

Dat is problematisch, want er is helemaal niets duurzaam aan deze stroom: de duurzame stroom wordt geleverd in Noorwegen zonder GVO, niet in Nederland.

Waarom mag er dan wel gehandeld worden in GVOs?

Nou, in theorie is er niets mis met de handel in GVOs. Als ieder land de verplichting heeft om stroom alleen maar groen te mogen noemen als ze een GVO hebben, wordt er nooit stroom ten onrechte groen genoemd.

Het probleem is dat de energieleveranciers in Noorwegen geen GVO nodig hebben om hun stroom groen te mogen noemen. Hierdoor verkoop je in feite met één GVO twee keer groene stroom: in Noorwegen (zonder dat de GVO overlegd wordt) en in Nederland (waar de stroom niet groen is, maar er wel een GVO is).

Noorwegen is een waterrijk land met grote hoogteverschillen. Hierdoor kan er efficiënt en goedkoop energie worden opgewekt uit waterkracht.

Misleiding? Eigenlijk wel

Simpelgezegd word je als consument soms misleid wanneer je denkt groene stroom te kopen.

Energieleveranciers komen vaak met het argument dat hun eigen stroom weliswaar niet groen is, maar je dankzij de GVO wel bijdraagt aan groene stroom in het algemeen: er moet immers groene stroom worden opgewekt om een GVO te krijgen.

In de praktijk werkt het niet zo met de Noorse GVOs: de waterkrachtcentrales staan er toch al en wekken toch wel energie op.

Als meer mensen overstappen op de groene energie met GVOs uit Noorwegen verandert er daardoor feitelijk niks: het enige dat er gebeurt is dat er meer GVOs worden ingekocht vanuit Noorwegen: overstappen van grijze stroom op groene stroom met Noorse GVOs verandert simpelweg niets.

Hoe kan ik dan echt groene stroom nemen?

Wil je zeker weten dat jouw keuze voor groene stroom daadwerkelijk leidt tot meer groene energieopwekking, dan moet je naar het energielabel kijken dat de energieleverancier verplicht beschikbaar moet stellen.

Op dit label kun je namelijk de afkomst van je elektriciteit zien.

Bij energieleveranciers die al hun GVOs uit Noorwegen halen zie je op het energielabel vaak “99% waterkracht”, of een soortgelijk hoog percentage.

Staat op het energielabel echter een duurzame energiebron binnen Nederland, bijvoorbeeld windenergie, dan gaat het wel daadwerkelijk om groene stroom. In Nederland worden de GVOs namelijk niet verkocht: groene stroom uit Nederland is daadwerkelijk groen.

Lang niet alle energieleveranciers leveren Nederlandse duurzame energie. Wil je dit wel graag, dan is Greenchoice een goede optie.

 

Posted by Redactie