Zonnepanelen vormen een goede methode om zelf een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat, terwijl je ook nog eens geld kunt besparen. Het is dan ook niet voor niets dat we op steeds maar daken zonnepanelen zien liggen. De panelen worden steeds goedkoper en bovendien steeds efficiënter.

Tegelijkertijd vergt het plaatsen van zonnepanelen in eerste instantie een vrij grote investering en zitten nog veel mensen met vragen over de mogelijkheden, eigenschappen en voor- en nadelen van zonnepanelen.

Energieleider.nl helpt je graag op weg met de belangrijkste informatie over zonnepanelen.

Zonnepanelen: is mijn dak geschikt?

Helaas is niet ieder dak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Idealiter staan zonnepanelen op het zuiden gericht onder een hoek van 35 á 36 graden.

Veel schuine daken zijn hiervoor geschikt, maar sommige daken zijn te steil.

Een dak dat onder een kleinere hoek gebouwd is, vormt een minder groot probleem: tijdens de installatie kunnen de zonnepanelen enkele graden steiler dan het dak geplaatst worden.

Tegelijkertijd liggen niet alle schuine daken op het zuiden. Dat is niet altijd een streep door de rekening, maar leidt vaak wel tot een verminderde opbrengst.

Bij platte daken kan een standaard gebruikt worden waarmee de panelen onder de juiste hoek in de juiste richting geplaatst kunnen worden.

Ja, ook in Nederland is er voldoende zon

Een veelgehoorde vraag is of we in Nederland wel genoeg zonlicht hebben om gebruik te kunnen maken van zonne-energie.

Het antwoord is simpel: dat vormt geen probleem.

Weliswaar is de opbrengst groter op een zonnige dag, ook op bewolkte dagen blijven zonnepanelen elektriciteit genereren.

Het kostenplaatje: investering voor de winst

We kunnen er niet omheen dat het plaatsen van zonnepanelen in eerste instantie aardig wat geld kost.

De exacte kosten hangen van diverse factoren af:

  • Oppervlakte dak
  • Type/merk zonnepaneel
  • Installatiebedrijf
  • Vereiste aanpassingen dak
  • Type omvormer

Over het algemeen beginnen de prijzen rond de € 5.000 voor het plaatsen van zo’n tien panelen. Het maximum ligt rond de € 15.000, hoewel dit per geval kan verschillen.

De geldbesparing van zonnepanelen

Oké de kosten zijn er, maar hoe lang duurt het voordat de investering is terugverdiend?

Gemiddeld, wederom afhankelijk van het aantal panelen, de positie en efficiëntie van de panelen, ligt rond de € 500,00 tot € 1500,00 per jaar.

Het duurt over het algemeen zo’n 10 tot 12 jaar voor de investering is terugverdiend, terwijl zonnepanelen ongeveer het dubbel aantal jaren meegaan. Met een rekensommetje weet je dus dat je op de levensduur van de zonnepanelen duizenden euro’s kunt besparen.

Buiten deze geldbesparing lever je natuurlijk ook een positieve bijdrage aan een duurzame samenleving en draag je bij aan het voorkomen van klimaatproblemen.

Waar koop je de zonnepanelen?

Er zijn ontzettend veel verschillende zonnepanelen te koop, in zowel binnen- als buitenland. Zonnepanelen uit onder meer China zijn goedkoper dan modellen die in Nederland zijn geproduceerd.

Tegelijkertijd laat de kwaliteit van deze panelen uit Azië vaak te wensen over, zowel op het gebied van efficiëntie als levensduur. Op de lange termijn ben je daarom vaak duurder uit met deze goedkopere zonnepanelen.

Kies voor een installatiebedrijf dat een groot aanbod van zonnepanelen heeft, dat objectief advies kan geven over het juiste type zonnepaneel.

Posted by Redactie