Begin deze week werd een nieuw klimaatrapport gepresenteerd waarin eens te meer duidelijk werd dat er nog bijzonder veel werk te verrichten is om aan alle doelstellingen van het klimaatakkoord uit 2015 te voldoen. Toch zien we dat de doelstellingen van Nederland die van het rapport overtreffen. Dit sluit aan bij eerdere bevindingen van Energieleider die aantoonden dat Nederland ook daadwerkelijk goed op weg is op de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.

Iedereen energiezuinig

Nederland blinkt dus uit in ambitie in de strijd voor CO2 reductie, en niet alleen bedrijven als Shell krijgen met de overheid aan de stok, ook de gewone burger en kleine ondernemer merken dit in de dagelijkse gang van zaken.

Een goed voorbeeld hiervan dat de laatste weken ook veel in het nieuws verschijnt, is het zogeheten energielabel. Hoe werkt dit label precies, en gelden dezelfde regels voor particulieren en bedrijven?

Energieleider zocht het voor je uit.

Energiezuinigheid in kaart gebracht

Het energielabel is een aantal jaar geleden geïntroduceerd, en is inmiddels een ingevoerde term geworden bij het kopen of huren van een nieuwe woning. Met het energielabel wordt het wettelijk verplicht voor verkopers en eigenaren van panden om aan te geven hoe energiezuinig een pand daadwerkelijk is.

Hiermee krijg je als koper of huurder dus direct inzicht in de duurzaamheid van een huis. Aan de hand van dit label kun je dus goed inschatten wat je jaarlijkse energiekosten zullen zijn.

Energielabel voor particulieren

Ga je een huis huren of kopen, dan hoef je je nog niet zoveel zorgen te maken, de verantwoordelijkheid ligt namelijk bij de eigenaar van het pand. Let er uiteraard wel op dat het label is uitgegeven door een gecertificeerde partij. Hiermee voorkom je dat een verkeerde inschatting van kosten maakt.

Ben je eigenaar, dan is het absoluut noodzakelijk om je panden te voorzien van energielabels. Verzuim je om hierin te voldoen, dan kun je fikse boetes krijgen.

Energielabel voor bedrijven

Voor bedrijven gelden er iets andere regels dan voor particulieren. Hierbij spelen onder meer aspecten mee zoals de grote van het pand en waar het pand precies voor gebruikt wordt.

Daarnaast zien we wel dat de Nederlandse overheid ook hier zeer ambitieus is, en zichzelf als doel heeft gesteld dat in 2023 alle kantoren gevestigd op Nederlands bodem voorzien van een energielabel C.

Zoals je kunt voorstellen zal dit grote gevolgen hebben voor veel ondernemers, omdat de consequenties die hieraan verbonden zijn dat een pand niet meer als kantoor gebruikt mag worden wanneer het niet over C-label beschikt.

Neem actie

Kort samengevat kunnen we stellen dat het energielabel een zeer agressief middel is van de overheid om duurzaamheid te stimuleren. Voor ondernemers is het van belang om voor 2023 te voldoen aan de vereiste doelstellingen.

Laat dus tijdig jouw kantoor voorzien van een energielabel bedrijfspand en maak indien nodig de benodigde verbeteringen zodat je zonder zorgen verder kunt ondernemen.

Posted by Redactie